About Koen Suyk Photography


Koen Suyk (Heemstede, 1954) is al heel lang (40+jaar) fotograaf. In al die jaren maakte hij ontelbare foto's over evenzovele onderwerpen: van de treinkaping in De Punt (1977)  tot veel internationale sportevenementen.
Na al die jaren fotografeert Koen met nog evenveel plezier als toen hij zijn loopbaan in 1974 begon bij het fotopersbureau De Boer, dat voor het Haarlems Dagblad werkt.
Twee jaar later maakte hij kennis met het 'grote' werk,  toen hij overstapte naar het fotopersbureau ANEFO in Amsterdam. Veel politiek en ander landelijk nieuws, zoals de inhuldiging van Koningin Beatrix en de treinkaping in De Punt.
In 1980 ging hij over naar het persbureau ANP: "Ik heb daar dertig jaar gewerkt en dat is echt een geweldige tijd geweest, waarin ik over de hele wereld heb gewerkt, veel heb gezien en veel heb meegemaakt. EK's en WK's voetbal, staatsbezoeken, Elfstedentochten en krakersrellen. In al die jaren heb ik weinig belangrijke hockeytoernooien over de hele wereld gemist". Hij heeft maar liefst zeven Olympische Spelen (Sarajevo, Seoul, Barcelona, Atlanta, Sydney, paralympics Athene, London, Rio) op zijn naam staan.
Na de grote reorganisatie van het ANP in 2010 is Koen doorgegaan als zelfstandig fotograaf: "Dat blijkt een succes waarvan ik niet had durven dromen".
De sportfotografie is zijn grote liefde, waarbij hockey, golf en tennis zijn specialiteiten zijn. Maar met net zo veel enthousiasme maakt hij reportages voor en van bedrijven.
Zo'n 100.000 hockey- en golffoto's staan in zijn eigen Imagebank.

Op You Tube o.a.  te zien op
https://www.youtube.com/watch?v=yQnRclAHrhI
https://www.youtube.com/watch?v=T8Gg0ds8ZaA

https://www.youtube.com/watch?v=IHpPvDuq_Uo
https://www.youtube.com/watch?v=LN_mbs5E3mk

Publicaties in/door/voor:
ANP (Alg. Nederlands Persbureau), TataSteel,  CIKAM , Jeugdfonds Sport en Cultuur,
Canon,  Marvin&Miles/VOLVO,  SportWays hockeykampen, , NGF (Ned. Golf Fed. ) , GolfMarkt,  Golf.NL, KNHB (Kon. Nederlandse Hockeybond) ,  F.I.H (World Hockey Fed.),  E.H.F (Eur. Hockey Fed.) , GolfersMagazine , TIG Sports , De Persgroep (AD, Volkskrant, NRC, Trouw, ED, BD) De Telegraaf, Haarlems Dagblad, Financieel Dagblad, Peter van de Maat productions, B&B hockeykampen, HC Bloemendaal , HC Kampong, Martijn Drijver Goalie Academy, Verbunt Hockey, Ver. Gehandicaptenzorg Ned.,
BRABO/ Kubus sports,


Awards:
Zilveren Camera:
1987 1e prijs portretten (Tina Turner)
1995 nominatie sport (O.S. Barcelona)
1997 3 nominaties
1999 3e prijs sport (WK Zwemmen)
2000 1e prijs sport (hockey O.S. Sydney)
2003 1e prijs sport series (Roland Garros-Verkerk)
2013 2e prijs Natuur en Milieu (serie rietsnijder)
2015 2eprijs Sport

GOLF PRESS AWARD NGF (Dutch Golf Federation)
2002 en 2006


Best Sportspicture contest NSP (Dutch Sport Press)
2014 3e prijs
Sportphoto of the year (hockey): Max Caldas in India)
2015 1e prijs Sportphoto of the year (EC Hockey London Alex Danson)
2018 nomination Sportphoto of the Year (Motomi Kawamura (Jap)